AROMATYCZNE DYNIOWO-ZIEMNIACZANE KOTLECIKI

Kolejny pomysł na wykorzystanie dyni! Jedna dynia to za dużo jak na jedną potrawę, dlatego dobrze mieć inny pomysł w zandrzu. Wiem, że to danie już było, ale muszę powoli pododawać zdjęcia starych potraw w nowej konwencji wizualnej. Na jutro mam dla Was coś pysznego również z dynią i na słono! 🙂
.
| AROMATYCZNE DYNIOWO-ZIEMNIACZANE KOTLECIKI | mi wyszło 5 średniej wielkości
.
🍁 3 ziemniaki
🍁 dynia w ilości objętościowo podobnej do masy ziemniaków 🍁 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
🍁 2 jajka
🍁 trochę zmielonych płatków owsianych lub mąką (możliwe, że nie będzie konieczne, ja musiałam dodać, bo masa wyszła odrobinę zbyt rzadka)
🍁 bułka tarta
🍁 curry, kurkuma, jarzynka, sól, pieprz
.
Ziemniaki ugotuj, dynię upiecz. (We wczorajszym przepisie na zupę krem z dyni wyjaśniłam jak to zrobić) Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Poczekaj aż wszystko trochę przestygnie.
.
Wszystkie wymienione składniki oprócz bułki tartej i jednego jajka połącz w jedną masę. Najwygodniej będzie użyć blendera, ale łyżka też da radę. Formuj kotleciki, obtocz je w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej oliwie, a w zdrowszej wersji – upiecz w piekarniku.
.
🍁 Kotleciki bardzo dobrze smakują z sosem tatarskim.
🍁 Chleb ze zdjęcia upiekłam sama, przepis kilka postów niżej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.