BROKUŁOWO-POMIDOROWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Dzisiaj kolejny wariant zapiekanki makaronowej, którą będę teraz robiła chyba ze wszystkim. Ta ma w sobie coś z tarty, ale jednak nie trzeba poświęcać czasu na pieczenie spodu!
.
| BROKUŁOWO-POMIDOROWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA | blaszka 30×30
.
🌳 makaron*
🌳ok. 1/2 paczki mrożonych brokułów .
🌳 1 pomidor malinowy
🌳 1 cebulka
🌳 2 ząbki czosnku
🌳 kilka plasterków sera żółtego
🌳 duży jogurt naturalny + odrobina rozcienczalnika*
🌳 ulubione przyprawy*
.
Brokuły rozmrozić, odparować z nadmiaru wody na małym ogniu. Lekko osolić. Na blaszce ułożyć folię z dłuższymi bokami (na tyle, żeby wystarczyły do przykrycia zapiekanki). Lekko posmarować olejem i rozłożyć warstwy w następującej kolejności: makaron, brokuły, makaron, pomidor. Całość zalać lekko rozwodnionym jogurtem naturalnym z pokrojonymi drobno cebulką i czosnkiem i przyprawami. Trzeba uważać z ilością rozcienczalnika – sos ma być odrobinę rzadszy niż jogurt sam w sobie, ale na pewno nie lejący jak maślanka – wtedy makaron przy spodzie może się rozgotować. W miarę szczelnie nakryć serem (będzie pełnił funkcję dodatkowej warstwy „gotującej” nasz makaron). Przykryć brzegami folii aluminiowej i piec w 170 stopniach przez 10 minut, a później jeszcze 5 w 180. Odkryć folię i dopiekać w 180-200 przez jakieś 20 minut aż sos się zetnie, a ser się zarumieni.
.
🌳 Co do makaronu – ja na spód dałam spaghetti, a jako drugą warstwę użyłam kilku dużych muszli – wcale ich wcześniej nie podgotowywałam i zmiękły 🌳Rozcienczalnik: ja użyłam mleka ryżowego, bo akurat miałam resztkę, ale może być też zwykłe albo po prostu woda
🌳 Z przypraw użyłam tylko soli i pieprzu, żeby nie przyćmić smaku brokuła
🌳 Na zimno na drugi dzień jest równie smaczne!
🌳 Możesz też oczywiście użyć świeżego brokuła!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.