BURGER Z KOTLETEM BURACZANO-GRYCZANYM

Kolejny stary przepis dopasowany do nowej koncepcji wizualnej. Tego pysznego burgera robiłam oczywiście w domu, akademik tak nie wygląda!
.
| BURGER Z KOTLETEM BURACZANO-GRYCZANYM, SOSEM CZOSNKOWYM I WARZYWAMI | składniki podaję do ilości dość sporej, ja zrobiłam jakiś 5 średnich kotletów do zamrożenia i 3 duże do 3 burgerów
.
KOTLET: .
🍔 5 naprawdę małych buraków, myślę że to tak 2 średnie albo 1 duży 🍔 szklanka suchej kaszy gryczanej 🍔 1 cebula 🍔 ząbek czosnku 🍔 2 łyżki pikatnej musztardy (ja dodałam taką z pieprzem cayane, jeśli masz zwykłą – dodaj po prostu więcej pieprzu)
🍔 sól, pieprz cayane, czosnek granulowany
🍔 szklanka zmielonych płatków owsianych 🍔 1 jajko (opcjonalnie) 🍔 słonecznik, mak
.
SOS CZOSNKOWY: 🍔 jogurt grecki 🍔 2-3 ząbki czosnku 🍔 oregano, sól, pieprz.
.
DODATKOWO: 🍔 bułki w ilości, która Cię usatysfakcjonuje 🍔 ser żółty 🍔 pomidor pocięty w plastry 🍔 ogórek konserwowy, również pocięty
.
Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Surowe buraki zetrzeć na tarce i dokładnie wymieszać z ugotowaną kaszą i drobno poszatkowaną cebulką i czosnkiem. Możesz też użyć miksera do mocnego szatkowania/past, ja tak zrobiłam, bo wolę „zbite” kotlety, a na razie jestem w domu i mam jeszcze takie wynalazki. Ale łyżką też można. Dodać musztardę i doprawić według uznania, ja starałam się, żeby wyszły dość pikantne. Dodać słonecznik, zamieszać ręcznie. Ja dodałam mniej więcej pół szklanki. W razie potrzeby dodać zmielonych w robocie płatków owsianych albo zwyczajnej mąki, żeby utrzymać bardziej stałą konsystencję. Ja obtoczyłam je w panierce jajko – mak + zmielone płatki owsiane i zaskoczyło mnie, jak bardzo ten mak do tego pasuje. Polecam mocno, ale możesz też zrobić inną panierkę. Podsmażyć po kilka minut na stronę na oliwie. Jeść same, z ziemniaczkami albo właśnie w burgerze z ulubionymi dodatkami i sosem z przepisu wyżej ♡

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.