CHLEBKI PITA NA OSTRO Z SOSEM AWOKADO

Buła pełna dobrych smaków! PS: To kolejny odgrzewany przepis, więc dzisiaj tego nie jem. Sama sobie narobiłam smaka.
.
| CHLEBKI PITA NA OSTRO Z SOSEM AWOKADO |
.
PITA:
🍀 Chlebki robiłam z przepisu @chilliczosnekioliwa – link podaję w komentarzu
FARSZ:
🍀 1 czerwona papryka
🍀 1 cebula
🍀 4 pomidorki koktajlowe
🍀 1/2 opakowania sera feta
🍀 łyżka oleju
🍀 pieprz cayane, oregano, sól .
SOS:
🍀 1 awokado
🍀 3/4 dużego jogurtu naturalnego 🍀 oregano, sól
.
Upiec sobie chlebki pita. Żeby znaleźć przepis wystarczy wpisać w google „chlebki pita chili, czosnek i oliwa”. Można to zrobić dzień, dwa, a nawet trzy dni wcześniej.
.
Cebulkę podsmażyć na oleju. Na początku zeszklić na sporym ogniu, następnie doprawić wymienionymi przyprawami, zmniejszyć ogień do minimalnego (!), przykryć pokrywką i dusić przez kilka minut. Dodać pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Wymieszać z przyprawami. Dusić przez 5-10 minut. Wyłączyć ogień, dorzucić pokrojone w ósemki pomidorki koktajlowe i zostawić pod przykrywką na 10 minut albo i dłużej, jeśli na przykład czekasz aż upieką się chlebki. Ser pokroić w kosteczki.
.
Obrać awokado. Najlepiej przekroić na pół i dopiero wtedy pozbyć się skórki. Wrzucić je do miski z jogurtem naturalnym i przyprawami. Zblendować.
.
Chlebki przeciąć na pół i do powstałych kieszonek ładować farsz z sosikiem. Zajadać!
.
🍀 Farszu wystarczyło mi na dwa wielkie chlebki, a z ciasta z przepisu, który podałam wyszło mi 6 – dwa duże i cztery mniejsze, polecam nie pomniejszać ilości ciasta, robi się raz, a chlebki można sobie zostawić i wcinać z czymkolwiek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.