CHRUPIĄCE KOTLETY FASOLOWO-RYŻOWE

Dzisiaj klasyczny obiadek w wersji wegetariańskiej. Nowy pomysł na kotleciki! Dodatkowo przetestowałam panierkę z nuggetsów w wersji z mąką pszenną zamiast kukurydzianej. Też działa!
.
| CHRUPIĄCE KOTLETY FASOLOWO-RYŻOWE |
.
🌼 puszka białej fasoli
🌼 woreczek białego ryżu 🌼 ząbek czosnku
🌼 pieprz, sól, curry, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, czosnek niedźwiedzi/granulowany
🌼 1/2 szklanki mąki 🌼 1/2 szklanki wody
🌼 bułka tarta
🌼 olej do smażenia
.
Ryż ugotować do miękkości. W tym czasie fasolę zblendować lub po prostu rozgnieść widelcem albo rozgniatarką do ziemniaków. W jednym głębszym talerzyku rozrobić mąkę z wodą i przyprawami (oprócz czosnku). W drugim przygotować bułkę tartą. Do masy kotletowej dodać odcedzony ryż, łyżkę mąki i odrobinę bułki tartej aż do uzyskania w miarę stałej konsystencji. Wkroić ząbek czosnku, doprawić tymi samymi przyprawami, co panierkę, ale w mniejszym natężeniu + czosnkiem niedzwiedzim/granulowanym. Formować kotleciki i obtaczać w panierce, a potem w bułce tartej. Smażyć na głębszym oleju do zarumienienia z obu stron. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem jednorazowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać tak albo w mniej klasycznej wersji – w burgerze albo tortilli. Zajadać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.