CHRUPIĄCE NUGGETSY KALAFIOROWO-JAGLANE

Sesja zdana, jestem! Dzisiaj przepis, w którym nie pokładałam wielkich nadziei, a nuggetsy wyszły tak dobre, że aż pobiegłam się nimi dzielić 👌 Kolejna dobra wiadomość: Podaję przepis na wykorzystanie mrożonej mieszanki warzywnej z Kauflanda za jakieś 2-3 złote tak, że macie około 10-12 nuggetsów i jeszcze pyszną sałatkę.
.
| CHRUPIĄCE NUGGETSY KALAFIOROWO-JAGLANE + SAŁATKA |
.
👌 paczka mrożonej mieszanki warzywnej (brokuł, marchewka, kalafior – do samych nuggetsów potrzebujemy tylko kalafiora, więc możesz po prostu go kupić i ugotować; niżej marchewki i brokuły wykorzystuję w sałatce)
👌 woreczek kaszy jaglanej
👌 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (myślę, że każda inna też się nada)
👌 1/2 szklanki wody
👌 curry, papryka słodka, pieprz cayane, sól, pieprz czarny lub ziołowy, mieszanka czubrica czerwona lub przyprawa do kurczaka, przyprawa tzatziki/czosnek granulowany
👌bułka tarta (mi wystarczyła jedna starta czerstwa większa kajzerka)
.
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić do przestygnięcia. Warzywa rozmrozić na malutkim ogniu pod przykrywką. Zwiększyć ogień i dać wodzie odparować. Jeśli nie lubisz chrupkich warzyw – możesz je podgotować, ja wolę twardawe. Oddzielić kalafiora od brokułów i marchewki. Zblendować kalafiora z 3/4 woreczka kaszy jaglanej. Doprawić przyprawą tzaitziki, solą i pieprzem do smaku. Dodać łyżkę mąki dla bardziej zwartej konsystencji. Zamieszać. W głębokim talerzu lub misce przygotować mieszankę wody, mąki i reszty wyżej wymienionych przypraw (oprócz tzaitziki) Na drugim talerzu przygotować bułkę tartą. Formować małe nuggetsy i obtaczać najpierw w panierce, a potem w tartej bułce. Ja na uformowane nuggetsy kładłam łyżką panierkę, a potem rollowałam w rękach tak, żeby się rozprowadziła w miarę równomiernie. Smażyć na rozgrzanym głębszym oleju – takim na ok. centymetra głębokości. Kiedy przyrumienią się od spodu – obrócić na drugą stronę. Wyjąć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Z reszty warzyw polecam zrobić prostą sałatkę – pozostała 1/4 woreczka kaszy jaglanej, brokuł, marchewka, słonecznik + oliwa/jogurt naturalny/majonez. Ja doprawiłam tylko solą i pieprzem i jest bardzo mniam. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.