DYNIOWA ZUPA KREM Z GRUSZKĄ W MIODZIE

Za oknem bardziej jesiennie niż zimowo, dynia jeszcze w sklepach bywa, więc może by tak…
.
| DYNIOWA ZUPA KREM Z GRUSZKĄ W MIODZIE | przepis na taki duży garnek, 5-7 porcji
.
🍁 1 około kilogramowa dynia
🍁 1 cebula
🍁 1 gruszka (może być też wiecej, jeśli chcecie)
🍁 3 łyżki miodu (najlepiej lejącego)
🍁 curry, kurkuma, pieprz cayane, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy

Dynię pokroić w ósemki. Na razie nie musisz jej obierać ze skóry. Wydrążyć pestki i gniazda nasienne. Dynię piec do miękkości (około 35 minut) w 180-200 stopniach. Odstawić do przestygnięcia, pozbyć się skórki. (Można obrać nożem, a nawet rękoma)
.
W tym czasie gruszkę pokroić na ósemki. Dusić pod przykrywką z miodem i masłem przez 20 minut na minimalnym (!) ogniu.
.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Doprawić curry, kurkumą i solą. Nie żałować, ma być aromatyczna! Dodać łyżeczkę miodu, dusić na minimalnym ogniu pod przykrywką przez 15 minut. Do cebulki dodać dynię. Wymieszać i dusić przez około pięć minut. Zalać wodą w ilości przykrywającej warzywa. Dodać dwa ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, kolejną porcję kurkumy i curry, cynamon, miód a także trochę soli do smaku. Opcjonalnie szczyptę pieprzu cayane. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut od zagotowania. Odstawić do przestygnięcia (najlepiej na balkon), a potem zmiksować na gładką masę ręcznym lub kielichowym blenderem. Podawać na gorąco z przygotowaną wcześniej gruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.