DYNIOWO-JAGLANE MIĘKKIE CIASTECZKA

Ręka należy do mojego brata, który super ucieszył się na te ciastka, a potem skomentował je krótkim i szczerym BLEEEEE. Ale reszcie rodzinki smakowały, zniknęły w mig.
.
| DYNIOWO-JAGLANE MIĘKKIE CIASTECZKA | mi wyszły dwa takie talerze ze zdjęcia, ale te ciastka to spore zrobiłam, takiej wielkości jak w Subwayu mniej więcej
.
🍪 woreczek kaszy jaglanej (ok. 100g)
🍪 niecała połowa małej dyni (ilość objętościowo podobna do ilości kaszy)
🍪 2 jajka
🍪 szklanka płatków owsianych (może być więcej, jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka)
🍪 1/3 szklanki miodu
🍪 1/4 szklanki cukru (można pominąć albo dać więcej miodu, ja to słodkie lubię)
🍪 kapka olejku migdałowego
🍪 1/4 szklanki mocnej zaparzonej herbaty (wody, nie fusów)
🍪 orzechy włoskie – opcjonalnie – ale moim zdaniem super pasują
.
Dynię upiec. (W przepisie na dyniową zupę krem wyjaśniłam jak to zrobić) Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Przestudzić. Zmiksować lub wymieszać z jajkami, miodem, cukrem, olejkiem migdałowym i herbatą. Jeśli używasz miksera, na razie nie dodawaj orzechów i płatków owsianych, a dosyp je dopiero po połączeniu tamtych składników. Ciastka ulozyć na papierze do pieczenia, ciasto nie będzie całkiem „zbite”, ja nakładałam łyżką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do zarumienienia. Czas zależy od grubości i wielkości Twoich ciastek. Moje piekły się około 15 minut. WAŻNE: Ciepłe ciastka nie będą twarde, bo nie są kruche. Sugeruj się stopniem zarumienienia ciastek. Po wyjęciu z piekarnika, odczekać aż trochę przestygną i zdjąć je z papieru. Ze względu na konsystencję mogą się trochę przykleić, w tym wypadku polecam odkrojenie ich od papieru przy pomocy długiego noża. Wcinać i podzielić się z kimś! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.