JAGLANO-PIECZARKOWE ZRAZY Z SOSEM POMIDOROWO-IMBIROWYM

Dzisiaj coś naprawdę super! Sam pomysł na zraziki można wykorzystać też jako osobne danie, a sos można też zjeść jako zupę krem – jutro dokładnie tak zrobię.
.
| JAGLANO-PIECZARKOWE ZRAZY Z SOSEM POMIDOROWO-IMBIROWYM |
6 małych zrazów, sos na 2-4 porcje
.
ZRAZY:
🍄 6 pieczarek
🍄 pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50g)
🍄 ząbek czosnku
🍄 1/2 małej cebuli
🍄 łyżka hummusu (opcjonalnie – ja dodałam taki gotowy z biedronki, żeby ładniej skleić masę, ale zamiast tego możecie też dodać 1 jajko)
🍄 łyżeczka gałki muszkatołowej, łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego, sól, pieprz
🍄 sezam do obtoczenia
.
SOS:
🍅 puszka pomidorów
🍅 1/2 cebuli
🍅 ząbek czosnku
🍅 ok. 3-4 centymetrowy kawałek imbiru
🍅 bazylia, sól, pieprz, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczypta kurkumy i pieprzu cayane
.
Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu dodając jedną minutę – bardziej rozgotowana kasza ładniej sklei kotlety. Rozgniatać łyżką przez chwilę, żeby zrobiła się trochę papkowata. Cebulę zeszklić na dużym ogniu, doprawić solą i pieprzem, dorzucić czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki. Po ich lekkim podsmażeniu zmniejszyć ogień na minimalny i dusić pod przykryciem przez 3 minuty, a potem tak długo aż odparuje z nich woda. Dorzucić do kaszy. Mocno doprawić i formować małe zrazy, obtoczyć delikatnie w sezamie i smażyć na średnim tłuszczu.
.
Cebulkę, czosnek i imbir drobno pokroić i podsmażyć analogicznie do cebulki ze zrazów. Dolać pomidory z puszki wraz z zalewą. Dopełnić połową szklanki wody. Mocno doprawić, zagotować i zostawić na małym ogniu aż do zgęstnienia. Ja jeszcze potem zblendowałam.
.
Podawać razem albo i osobno jak chcecie! 🍅

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.