JESIENNE KASZOTTO MIODOWO-MUSZTARDOWE Z DYNIĄ

Jestem tu znowu, gotuję w nowej kuchni, tym razem nie dzielę jej z całym piętrem studentów, ale nadal będą tu głównie proste i szybkie przepisy – takie jak ten 🌿 Nada się też do lunchboxa!
.
| JESIENNE KASZOTTO MIODOWO-MUSZTARDOWE Z DYNIĄ |
.
🍁 woreczek kaszy pęczak 🍁 mała miseczka surowej dyni
🍁 1/2 papryki
🍁 1/4 czerwonej cebuli/może być też zwykła
🍁 3-4 suszone pomidorki 🍁 słonecznik, siemię lniane
🍁 łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki miodu 🍁 sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra 🍁 oliwa
.
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę pokroić drobno, paprykę w cienkie piórka, dynię obrać, pokroić – najpierw w słupki, potem w cienkie plasterki (kształt trochę jak ananas z puszki w kawałkach 🙂 Wrzucić cebulkę, posolić, zeszklić na większym ogniu, zmniejszyć na mały. Dorzucić resztę warzyw i nasiona, szybko przesmażyć i zmniejszyć ogień. Dodać przyprawy. Przykryć pokrywką i poddusić 5-10 minut aż warzywa zmiękną. W tym czasie przygotować sos z musztardy, miodu i oliwy – w proporcjach dobieranych „na smak”. Do warzyw dorzucić odcedzoną kasze i sos. Dobrze wymieszać, chwilkę podgrzać i zajadać. Ja dodatkowo dorzuciłam trochę rukoli, bo akurat leżała w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.