KLASYCZNY CHLEBEK Z ZIOŁAMI

No ja bym jadła!
.
| KLASYCZNY CHLEBEK Z ZIOŁAMI |
.
ZACZYN:
🍞 50g drożdży 🍞 łyżeczka cukru
🍞 szklanka ciepłego mleka
🍞 4 łyżki mąki
RESZTA:
🍞 0,5kg mąki 🍞 pół łyżeczki soli
🍞 łyżeczka bazylii
🍞 łyżeczka ziół greckich
🍞 spora szczypta pieprzu cayane
.
Za pomocą łyżki zmieszać dokładnie wszystkie składniki na zaczyn. Najlepiej najpierw rozrobić drożdże z cukrem, a dopiero potem dodac mleko i mąkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Ja często kładę na wierzch jeszcze jakiegoś jaśka, nie wiem, czy to coś daje, ale zawsze tak robię, więc czemu by tu o tym nie wspomnieć?
.
Kiedy drożdże zawarte w zaczynie zaczną pracować dodajemy mąkę i sól i zaczynamy zagniatać. Sam proces zagniatania jest dość pracochłonny. Trzeba wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie „odklejać się” od ręki przy jej oderwaniu. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać trochę mleka. Po wyrobieniu wsypać przyprawy i jeszcze trochę pozagniatać. Odstawić do wyrośnięcia na godzinkę.
.
Podłużną foremkę wysypać mąką. Na bokach można delikatnie posmarować masłem, żeby mąką miała się czego trzymać. Znowu odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, ciasto ma jeszcze troszkę podrosnąć. Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na około 45 minut.
.
Po upływie tego czasu chleb zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku na około 10 minut. Jeśli macie problem z wolno spadającą temperaturą, piekarnik można lekko uchylić, nie wiem, czy powinno się tak robić, ale ja tak zrobiłam, bo mam zepsuty termostat i piekarnik trochę świruje. Zadziałało. Po wytrąceniu chleba z foremki obrócić go spodem do góry i dać mu chwilę na odparowanie. Pierwszą kromkę wcinać z masełkiem, omomom!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.