MAKARON Z GROSZKOWĄ PAPĄ

Dzisiaj w studenckiej jadłodzielni znalazłyśmy makaron sojowy i nasiona chia, tak się tym ucieszyłam, że od razu poleciałam do kuchni! Obiad w 10 minut, a warty tego minimalnego zachodu!
.
| MAKARON Z GROSZKOWĄ PAPĄ | 1-2 porcje, zależy jak kto jest głodny, ja zjadłam na raz, bo nie miałam czasu zjeść od rana
.
🍀 puszka groszku
🍀 makaron
🍀 ząbek czosnku
🍀 kilka suszonych pomidorów + olej z nich / pomidor koktajlowy lub zwykły + oliwa
🍀pieprz ziołowy, sól, gałka muszkatołowa
.
Makaron ugotować al dente. Na odrobinie oleju (może być ten z pomidorów) podsmażyć drobno posiekany czosnek. Dorzucić wypłukany groszek, dolać jeszcze trochę oleju. Doprawić. Podsmażyć delikatnie, nakryć pokrywką, zmniejszyć ogień i chwilę poddusić. Wziąć łyżkę i rozgnieść nią część groszku. Dolać jeszcze trochę oleju i dorzucić pokrojone w paseczki pomidorki. Podgrzać przez chwilę, dodać odcedzony makaron – wymieszać dokładnie, przykryć i podgrzewać na małym ogniu jakieś 3-5 minut co jakiś czas mieszając. Ja posypałam jeszcze słonecznikiem. Om niom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.