MAKARON Z SOSEM CZOSNKOWO-PIETRUSZKOWO-RZODKIEWKOWYM

Wiecie, że natka pietruszki zawiera ponad 3 x więcej witaminy C niż cytryna?

MAKARON Z SOSEM CZOSNKOWO-PIETRUSZKOWO-RZODKIEWKOWYM | mój improwizowany przepis, ale pycha. Testowane również na osobach postronnych. Robi się szybciej niż wygląda! | 2-3 porcje

BAZA:
🍀 jogurt naturalny duży
🍀 3 ząbki czosnku
🍀 sól, pieprz, oregano, zioła greckie
PESTO:
🍀 pęczek natki pietruszki
🍀 pęczek natki rzodkiewki
🍀 2 ząbki czosnku
🍀 sok z 1/2 cytryny
🍀 odrobina oliwy, sól, pieprz
DODATKI:
🍀 3-4 pomidorki koktajlowe (tym razem ich nie użyłam, ale fajnie pasują)
🍀 2 rzodkiewki
🍀 makaron

Makaron ugotować al dente. Do większej miski wlać jogurt naturalny. Dodać przeciśnięte przez praskę (albo drobno pokrojone, ja nie mam praski) ząbki czosnku. Doprawić do smaku i wymieszać. Odstawić do lodówki. Przy pomocy robota kuchennego do drobnego szatkowania lub wyrobu past (zwykły nóż kuchenny może nam to zastąpić) robimy pesto. Odciąć liście z rzodkiewki, wyrzucić przejrzałe. To samo zrobić z pietruszką. Zieleninę zmiksować (lub dokładnie wymieszać) z pozostałymi składnikami pesto. Pesto zmieszać z wcześniej przygotowaną wcześniej czosnkową bazą. Ugotowany makaron wymieszać dokładnie z powstałym na zimno sosem. Podgrzewać na małym ogniu i pod przykrywką (!), często mieszając, żeby się nie przypaliło. W tym czasie pomidorki pokrojone w połówki ułożyć płaską częścią do dna patelni (suchej lub z odrobiną oliwy). Po chwili przewrócić na drugą stronę. Nie trzymać za długo na patelni, żeby delikatne pomidorki się nie rozpadły. Ogień ma być dość spory, szybko przewrócić pomidorki na drugą stronę. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Podgrzany makaron podawać udekorowany surową rzodkiewką i grillowanymi pomidorkami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.