MAKARON Z SOSEM KOKOSOWO-GRZYBOWYM

Czymże byłaby studencka dieta bez makaronu? Dzisiaj spaghetti z sosem, który łączy składniki na pozór do siebie niepasujące, a jest taki dobry, że nie mogę się doczekać aż zjem resztę na kolację.
.
| MAKARON Z SOSEM KOKOSOWO-GRZYBOWYM | ok. 3 porcje
.
🍄 1 grzyb portobello*/5-7 pieczarek
🍄 makaron
🍄 1/2 jogurtu naturalnego
🍄 1/2 cebuli
🍄 ząbek czosnku
🍄 1,5 łyżki miodu
🍄 2 łyżki wiórków kokosowych
🍄 łyżka mąki 🍄 sól, pieprz ziołowy, olej
🍄 2 pomidorki koktajlowe
.
* kupiłam w Kauflandzie dwa naprawdę duże za 1,80 👌 Ale szczerze mówiąc wygląda jak przerośnięta pieczarka i smakuje też bardzo podobnie, więc spokojnie można podmienić ten składnik właśnie na pyszne pieczary.
.
Makaron ugotować al dente. W tym czasie w garnku cebulę zeszklić, poddusić dwie minuty. Dodać drobniutko pokrojony czosnek. Po minucie dorzucić obrane i pokrojone w talarki grzybki. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką miodu. Podsmażyć na większym ogniu, a następnie odparować. Dolać jogurt, wiórki kokosowe, resztę miodu i chwilę podgotować. Dodać łyżkę mąki i chwilę podgrzewać aż sos zgęstnieje cały czas mieszając. Dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i chwilę podgrzewać pod przykryciem. Można podać z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
.
Edit wieczorem: Teraz nie mogę się doczekać aż zjem ostatnią 1/3 na jutrzejszy obiad. Naprawdę jest dobre.
.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.