MAKARON ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM TOFU

Za każdym razem, kiedy robię w domu makaron, obiecuję sobie, że już nigdy nie zapłacę za niego 20 złotych na mieście. Nigdy się nie udaje, ale ten naprawdę jest tani, szybki, a smakuje jak z dobrej knajpy!
.
| MAKARON Z TYM I TAMTYM | jedną duuuuuża porcja / dwie średnie
.
🌿 jedna trzecia paczki szpinaku mrożonego ze śmietaną / szpinak + trochę śmietany 30%
🌿 makaron
🌿 jedna czwarta kostki tofu wędzonego
🌿 2-3 łyżki pomidorów z puszki / świeżych pomidorów / łyżka koncentratu
🌿 oliwa, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól, papryka wędzona, papryka ostra, bazylia
🌿 opcjonalnie: troszeczkę startego na tarce żółtego sera
.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szpinak rozmrozić na odrobinie oliwy, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Tofu pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie na małej patelni doprawiając czosnkiem, papryka wędzona i ostra, odrobiną soli i pieprzu. Myślę, że gdyby je wcześniej zamarynować, byłoby jeszcze smaczniejsze, jednak ja nie miałam czasu i też pycha. Jak już zmięknie i trochę się zarumieni – dodać pomidory i bazylię. Wymieszać, troszkę odparować, nakryć pokrywką i chwilę poddusić na małym ogniu. Makaron wymieszać ze szpinakiem, chwilkę podgrzać. Wykładać na talerz w kolejności: makaron ze szpinakiem, tofu z pomidorami, ser żółty i znowu troszkę tofu z pomidorami. Zajadać. Jest naprawdę dobre. Zjadł nawet mój chłopak, który widząc jak gotuję stwierdził, że co jak co, ale szczawiu to on nie będzie jadł 💚

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.