MAKO-CUKRO-MANNY

Dzisiaj przepis na kolejne ciasteczka – z wierzchu słodkie i chrupiące, a w środku zmiękczone kaszą manną. Przepis powstał na podstawach ciastek od @balysiapiecze, u niej znajdziecie klasykę smaku 👌
.
| MAKO-CUKRO-MANNY |
🌼 3/4 szklanki cukru
🌼 1/4 kostki masła 🌼 1 całe jajko
🌼 2 żółtka 🌼 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 🌼 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
🌼 1/3 łyżeczki soli
🌼 210g mąki (ja dałam pół na pół pszenną ze zmielonymi płatkami owsianymi)
🌼 5 łyżek suchej kaszy manny
🌼 garść słonecznika, płatków owsianych, rodzynek, trzy garście maku
.
Znaczną część punktów przepisu cytuję za autorką.
Kaszę mannę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ma być gęsta, nie lejąca – odparowuj ją dostatecznie długo. W misce utrzeć masło z cukrami, po około 3 minutach dodać jajko i żółtka. Zmniejszyć obroty, dodać sodę, sól i proszek do pieczenia. Do masy dodać mąkę, miksować nie dłużej niż minutę. Wyłączyć mikser, wmieszać przestudzoną kaszę mannę i inne dodatki. Piec w 190 stopniach przez 10-15 minut używając papieru do pieczenia. Jeśli Ci się przykleją – odetnij je przy pomocy długiego noża. Odłóżna kartkę, żeby odpoczęły i wystygły, a potem zajadaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.