MARCHEWKOWO-DYNIOWA ZUPA KREM Z SOCZEWICĄ

Jestem w domu i korzystając z dostępu do robota, który wszystko za mnie poszatkował – zrobiłam zupkę krem. Przepyszna, sama jestem zaskoczona – szczerze mówiąc, nie za bardzo lubię marchewkę, ale akurat cała masa zalegała w domu i postanowiłam właśnie z niej uczynić dzisiejszego bohatera. I o dziwo zupka jest super! W przepisie znajdziesz masę dziwnych warzyw, podejrzewam, że część z nich można pominąć, jednak na pewno mialy wpływ na końcowy efekt smakowy. Ja wrzuciłam tam te warzywka jako podstawę, głównym składnikiem na pewno jest marchew i dynia, ale radzę jednak wcześniej jakąś wersję bulionu warzywnego zaimprowizować – niekoniecznie akurat z tych warzyw, których użyłam ja.
.
| MARCHEWKOWO-DYNIOWA ZUPA KREM NA BULIONIE WARZYWNYM Z SOCZEWICĄ |
.
🍂3 duże marchewki
🍂 malutka dynia/1/6 zwykłej .
🍂 2 małe cebule
🍂 1/4 buraka
🍂 około 5-centymetrowy kawałek korzenia pietruszki, cukinii i papryki
🍂 2 ząbki czosnku
🍂 2 łyżki miodu
🍂 sok z jednej mandarynki
🍂 puszka soczewicy
🍂 pół kostki bulionowej, kurkuma, jarzynka, sól, pieprz ziołowy
.
Cebulę drobno pokroić. Zeszklić na sporym ogniu, zmniejszyć ogień na minimalny, doprawić od razu wszystkimi sypkimi przyprawami, dodać łyżkę miodu i zmiażdżonu czosnek, nakryć pokrywką i podduszać 5-10 minut. Dolać zimnej wody do 3/4 wysokości średniego garnka. Warzywa (oprócz marchewki i dyni) pokroić w plasterki. Doprowadzić do zagotowania (dalej mały ogień), pogotować aż warzywka będą prawie miękkie. W tym czasie na tarce zetrzeć marchewki i obraną surową dynię. Dodać do zupy, nakryć pokrywką – zostawić ją lekko uchyloną. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Lekko przestudzić i zmiksować na prawie gładką masę. Wlać znowu do tego samego garnka, dodać soczewicę z puszki i sok z mandarynki. Dokładnie wymieszać i ponownie doprawić do ostatecznego smaku. Podgrzewać pod uchyloną pokrywką. Zajadać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.