MINI TARTALETKI BEZ PIECZENIA

🍬 Najszybszy deser, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Dodatkowo jeden z nielicznych, które serio mi się udały! @depresjakulinarna – #tegosieniedazepsuc!
.
| MINI TARTALETKI BEZ PIECZENIA | – składniki na 5 tartaletek
.
🍬 kilka dowolnych ciasteczek, mogą być nawet jakieś zapomniane i lekko zwietrzałe – ja dałam maślane z jednostronną polewą czekoladową 🍬 czubata łyżka masła
🍬 kapka mleka
🍬 kakao
🍬 cukier/cukier puder
🍬 puszka mleka kokosowego
🍬 dżem / czeko-dżem 🍬 dowolna posypka dla ozdoby
.
Ciasteczka pokruszyć w jak najdrobniejsze kawałki. Masło rozpuścić w garnku, dodać troszkę cukru i mleka. Podgrzaną substancję dodać do ciastek i wymieszać na dość zwartą masę. Można też dodać kakao. Wykleić nią foremki i odstawić do lodówki. W tym czasie z mleka kokosowego oddzielić stałą część (mleko musi stać od jakiegoś czasu w lodówce, im dłużej tym lepiej, moje stało tam z 2 tygodnie, ale parę godzin też powinno wystarczyć. Zależy to też od rodzaju mleka – moje było lidlowe. Płynną część można wykorzystać do czegoś innego, ale ubić się nie ubije na pewno.) Mikserem lub blenderem ręcznym zmiksować mleko na krem – można dodać do smaku cukier lub cukier puder. Wyjąć spody z lodówki, posmarować dżemem. Na to wyłożyć kokosowy krem, odstawić na jakiś czas do lodówki lub nawet na balkon. Posypać czymś kolorowym. Wcinać łyżeczką!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.