MUSZLE SZPINAKOWE

Z czym najbardziej lubicie szpinak? Jak dla mnie z fetą tworzy najlepsze połączenie na świecie.
.
| MUSZLE SZPINAKOWE | wyszło mi 25 muszelek
.
🍀 400g mrożonego szpinaku
🍀 paczka sera feta
🍀 makaron muszelkowy
🍀 1 pomidor malinowy
🍀 olej, sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia
.
Zagotować wodę z solą i kapką oleju. Muszle ugotować na prawie al-dente. Ja moje gotowałam niecałe 5 minut. Szpinak rozmrozić na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i sporą ilością czosnku. Makaron odcedzić i od razu przelać zimną wodą. Poukładać muszelki na posmarowanej oliwą blaszce. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do odparowanego szpinaku dodać pokruszoną fetę i wymieszać składniki – mniej lub bardziej dokładnie, zależy jak lubisz. Farsz nałożyć do makaronów. Do każdej muszelki wkroić po kawałeczku pomidora. Posypać bazylią. Ja do moich muszli dodałam jeszcze trochę kukurydzy, bo akurat stała otwarta w lodówce. Też możesz dodać coś, co akurat Ci zalega. Zapiekać przez jakieś 15 minut. Wcinać z kapką jogurtu naturalnego, albo i bez! 🙂
.
🍀 niektóre sztuki mam z samą kukurydzą, bo ugotowałam za dużo makaronu
🍀 połowa już zjedzona, zdjęcie inne niż zawsze, żeby nie było zbyt mało klimatu akademika 😑

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.