PLACKI DYNIOWO-ZIEMNIACZANE

🍁 Ostatnie dni jesieni, więc chyba mogę po raz kolejny przywołać dynię? Jasne, że mogę, bo dynia jest dobra. I tania.
.
| PLACKI DYNIOWO-ZIEMNIACZANE | u mnie trzy osoby się najadły, wyszło około 10
.
🍁 dynia makaronowa – ilość wypełniająca głęboki talerz
🍁 2 ziemniaki
🍁 1/2 szklanki mąki pszennej
🍁 1/2 szklanki otrębów pszennych – opcjonalnie, można dodać po prostu całą szklankę mąki 🍁 1 jajko
🍁 ząbek czosnku
🍁 1/2 średniej cebuli
🍁 sól, pieprz ziołowy, kurkuma
🍁 ja dodałam jeszcze ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego, bo zalegał mi w lodówce
.
Dynię przekroić i wybrać z niej makaronowe niteczki w potrzebnej ilości. Nie trzeba już ich zcierać, dynia makaronowa jest starta automatycznie. Na grubej tarce zetrzeć ziemniaki, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszać z mąką, otrębami, koncentratem, jajkiem i przyprawami. Smażyć na oliwie tak długo aż obie strony się zarumienią. Polecam robić cienkie placuszki, szybciej się usmażą i będą bardziej chrupkie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.