PLACUSZKI KUKURYDZIANE Z MIKSEM WARZYWNO-GRZYBOWYM

Prosto, szybko smacznie! Wiosna.
.
| PLACUSZKI KUKURYDZIANE Z MIKSEM WARZYWNO-GRZYBOWYM |
.
placki:
🌽 szklanka mąki kukurydzianej
🌽 szklanka zimnej wody
🌽 1/2 łyżeczki soli
🌽 duża szczypta kurkumy
farsz:
🍀 szklanka mrożonych kostek szpinaku
🍀 2 szklanki pieczarek 🍀 1 pomidor
🍀 2 ząbki czosnku
🍀 sól, pieprz, oregano
.
Czosnek drobno pokroić, podsmażyć na średnim ogniu. Dorzucić obrane i pokrojone w talarki pieczarki. Podsmażyć na większym ogniu, zmniejszyć na średni i dodać zamrozony szpinak. Poczekać az wszystko się rozmrozi, a woda odparuje. Wtedy dorzucić pokrojonego w dość drobną kostkę pomidora i dusić jeszcze z 10 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie zmieszać składniki na placki. Smażyć na rozgrzanym oleju malutkie placuszki – ok. 10 cm średnicy. Łatwiej je będzie obrócić. Warto żeby były cieniutkie, wtedy będą super chrupać. Podawać jak wyżej. Smacznego!

UWAGA: Mąka kukurydziana jak chwilę postoi to trochę oddziela się od wody. Przed wykładaniem nowego placka – koniecznie zamieszaj. Ja dziś tego nie zrobiłam i przez jakieś 5 sekund miałam mini-zawał patrząc na płonącą patelnię w kuchni DS3.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.