ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z BURAKA

A może by tak rozgrzać się barszczykiem? Zupa jest idealnym rozwiązaniem. Starcza na parę dni i wiadomo, że samą zupą to średnio się najesz, ale zawsze sprawi, że Twoja zapiekanka z serem i pieczarkami nabierze bardziej obiadowych cech z taką przystawką.
.
| ROZGRZEWAJĄCA ZUPKA Z BURAKA I INNYCH WARZYWEK | mi wyszedł taki średni garnek, wystarczy na jakies 7-8 kubków
.
☔ 1 duży burak
☔ 1 cebula
☔ pół papryki
☔ ząbek czosnku
☔ 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz cayane, oregano, sól
.
Pokrojoną w kostkę cebulkę zeszklić na sporym ogniu, zmniejszyć ogień na mały i dodać pokrojoną w paski paprykę. Mocno doprawić. Poddusić 7-10 minut pod przykrywką. W tym czasie buraka pokroić lub zetrzeć na tarce. Podsmażone warzywa zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod lekko uchyloną pokrywką na małym ogniu przez jakieś 20 minut. Dorzucić buraki. Doprawić do smaku, ja dałam dużo cayane i zrobiła się super rozgrzewająca. Gotować na minimalnym ogniu przez 30-40 minut. Po lekkim przestygnięciu można zmiksować dla zagęszczenia – nie będzie to zupa krem, ale taki gęsty barszczyk. Dla mnie konsystencja idealna i warzywka przy okazji się zje! Jeść!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.