SAŁATKA BROKUŁOWA

Dzisiaj sałatka, której po raz pierwszy spróbowałam jakieś 3 lata temu w Wiśle. Nie jest to mój przepis, ale muszę Wam ją pokazać, bo jest jedną z moich ulubionych. Dodatkowo hiper szybka!
.
| SAŁATKA BROKUŁOWA |
.
🌳1/3 górnej części brokuła 🌳 1/2 opakowania sera feta
🌳 3/4 małego jogurtu naturalnego
🌳 2 łyżki płatków migdałów 🌳 sól, pieprz
.
Brokuły podzielić na dosyć małe różyczki. Dokładnie opłukać i wrzucić do gotującej się wody na 2 minuty – pod przykryciem. Wyjąć i przełożyć do miski z lodowatą wodą albo po prostu przelać zimną bieżącą wodą na sitku. Dzięki temu brokuły zachowają swój piękny kolor i podobno też w ten sposób tracimy mniej wartości odżywczych. Ser pokruszyć, migdały podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Wszystko razem wymieszać, również z przyprawami i jogurtem. Można przechowywać w lodówce i zajadać jako samodzielną przekąskę albo jako obiad – jeśli zjesz więcej i dodasz do tego jakąś bułę, na przykład z hummusem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.