SŁODKO-OSTRE CHRUPIĄCE PIEROGI Z PIECA

Też masz trochę więcej czasu w sobotę? Może warto wykorzystać go na takie pyszne pierogi z pieca? Ja swoje ulepiłam w dużym rozmiarze, żeby mniej lepić, a tyle samo jeść. Polecam bardzo, to jeden z moich ulubionych przepisów i jestem z niego naprawdę dumna.
.
| SŁODKO-OSTRE CHRUPIĄCE PIEROGI Z PIECA | 7 duuuużych pierogów / 15-20 małych
.
CIASTO:
🌛szklanka mąki 🌛ok. 1/2 szklanki wrzątku 🌛czubata łyżka margaryny /lub masła, ale masło jest drogie/
🌛czubata łyżeczka proszku do pieczenia
🌛2 łyżki otrębów pszennych
FARSZ:
🌛puszka zielonej soczewicy
🌛ząbek czosnku
🌛1/2 opakowania sera feta
🌛3 łyżki otrębów pszennych
🌛10 orzechów laskowych
🌛 jakieś 2 łyżki pociętych w drobną kostkę nóżek surowego brokuła
🌛u mnie jeszcze 2 łyżki czerwonej fasoli, bo mi została w lodówce 🌛sól, pieprz cayane w sporej ilości + czubata łyżka miodu dla otrzymania słodko-ostrego efektu
.
Mąkę wsypać do miski. Powoli dolewać wrzątek caly czas mieszając łyżką. Powinno się otrzymać takiego ciepłego i gęstego gluta, jakkolwiek by to nie brzmiało. Wtedy dodać margarynę i już ręcznie wgnieść ją w ciasto. Dodać proszek do pieczenia i otręby, zagnieść dokładnie. Opcjonalnie można dodać szczyptę soli, ale moim zdaniem to zbędna sprawa.
.
Soczewicę zblendować. Pozostałe składniki drobno pokroić i dorzucić do farszu. Doprawić i dokładnie wymieszać. Pamiętaj o zrównoważeniu pieprzu cayane i miodu. Jeśli chcesz tylko słodko-wytrawny smak – użyj samego miodu, ale w mniejszej ilości. Jeśli lubisz jak wypala Ci gębę – pieprz cayane i zero miodu.
.
Ciasto rozwałkować na cieniutki placuszek. Ciasto na pierogi powinno być cienkie – zawsze. Wykrajać kółka (ja użyłam do tego małej miski), do środka nakładać farsz, zakleić. Pierogi ułożyć na blaszce wysypanej mąką i piec w 180-200 stopniach przez jakieś 15 minut – tak długo aż się zarumienią, ale nie spalą. Zajadać najlepiej z dipem opartym na jogurcie greckim. Ja zrobiłam sobie czosnkowy. Pycha!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.