TARTA FASOLOWO-BROKUŁOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM I SEREM PLEŚNIOWYM

Ta tarta wyszła mi sto razy lepsza niż się spodziewałam! Pomysł wpadł mi dzięki pysznej sałatce z katowickiego Złotego Osła – biała fasola z masłem orzechowym. Co mi z tego wyszło?
.
| TARTA FASOLOWO-BROKUŁOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM I SEREM PLEŚNIOWYM | ciasto wyszło mi na dwie porcje 20cm, połowę ciasta zamroziłam i też polecam tak zrobić, następna tarta to zero roboty
.
CIASTO:
🌻 ok. 1 i 3/4 szklanki mąki
🌻 3 łyżki zimnej margaryny*
🌻 1 jajko
🌻 łyżeczka soli
.
FARSZ:
🌻 1 puszka białej fasoli
🌻 niecała połowa paczki mrożonych brokułów*
🌻 1/2 camemberta
🌻 2-3 łyżki masła orzechowego
🌻 1 jajko
🌻 mała śmietana 18%
🌻 opcjonalnie: kilka orzeszków ziemnych do dekoracji*
🌻 pieprz ziołowy, sól
.
* można użyć masła, ale jest obecnie absurdalnie drogie, więc je podmieniłam
* mogą być też świeże * ja wzięłam takie karmelizowane na wagę z biedry, bo akurat miałam w szafce i pasują!
.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jakby się za bardzo kleiło dosypać mąki „na oko”. Owinąć w reklamówkę foliową i odłożyć na godzinę do lodówki. Formę na tartę (albo po prostu tortownicę, czy blaszkę) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto podzielić na pół, połówkę owinąć w reklamówkę i zamrozić sobie na następny raz. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę. Położyć na nim papier do pieczenia lub formę aluminiową z trochę dłuższymi bokami, żeby potem łatwo za nie chwycić. Do środka wsypać coś obciążającego (fasolę, groch, kulki ceramiczne) Piec przez 7 minut w 180 stopniach, potem kolejne 7 bez obciążenia.
.
Brokuły odparować, delikatnie osolić i przypieprzyć (hehe). Fasolę dokładnie opłukać i wymieszać z masłem orzechowym i pieprzem ziołowym. W miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem, solą i pieprzem. Camembert pokroić w cienkie plasterki. Nałożyć farsz do podpieczonego ciasta w kolejności: fasola w maśle, brokuły, śmietana z dodatkami, camembert, ewentualne orzeszki na wierzch. Dopiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Pod koniec można włączyć termoobieg. Poczekać aż troszkę przestygnie przed krojeniem i zajadać, bo serio jest omomom! Polecam w towarzystwie śmietany:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.