TARTA SZPINAKOWA NA SPODZIE FRANCUSKIM

 

 

🍃Dzisiaj bardzo prosto i bardzo szybko. Nie jest to moje ulubione wydanie tarty, moją specjalną przedstawię w swoim czasie, ale na pewno najszybsze! To się ceni, jestem teraz w trakcie pakowania i nie miałabym czasu na nic wolniejszego. Taką tartę średnio opłaca się robić na jedną osobę, najlepiej zrzucić się z kimś na składniki i zajadać razem. Jeśli sama wyrabiam ciasto, to na samotny obiad się da, ale o tym kiedy indziej.
.
| TARTA SZPINAKOWA NA SPODZIE FRANCUSKIM

| składniki na dużą tartową blachę, spokojnie można też użyć tortownicy, u mnie 4 osoby się najadły
.
🍃 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (da się kupić w każdym większym sklepie i kosztuje ok. 3 złote)
🍃 opakowanie mrożonego szpinaku
🍃 opakowanie sera feta 🍃 śmietana 18% (mała)
🍃 1 jajko
🍃 2 ząbki czosnku
🍃 1 cebula
🍃 sól, pieprz
🍃 3-4 plastry sera
.
Blachę wysmarować masłem i pokryć ciastem francuskim. Najlepiej, żeby wystawało poza jej brzegi, jednak francuskie ma to do siebie, że czasem się tak skurczy, że nie kazdy bok będzie z idealną ciastową obwódką. Nakłuć widelcem, ale niezbyt gęsto. Na cieście położyć papier do pieczenia, odmierzony tak, żeby jego rogi dało się swobodnie chwycić. Na papier wysypać groch, fasolę, orzechy albo specjalne kulki ceramiczne do obciążania ciasta. Najlepiej wybrać groch, jest najtańszy, można go sobie schować i używać wielokrotnie. Ciasto piec w 180 stopniach z obciążeniem przez jakieś 7 minut, potem się go pozbyć i piec kolejne 7-10.
.
W czasie, kiedy ciasto siedzi w piekarniku, mrożony szpinak rozmroź na średnim ogniu w garnku, w którym wcześniej podsmaż pokrojoną drobno cebulkę z czosnkiem. Do tej mieszanki dodaj kawałki sera feta, wymieszaj.
.
Do podpieczonego spodu wyłóż szpinakowo-serowy farsz. Całość zalej śmietaną zmieszaną z jajkiem i przyprawami. Pokryj serem. Zapiecz w 180 stopniach, bedzie to trwało około 30-45 minut. Pod koniec pieczenia możesz na chwilę włączyć termoobieg. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.