WIOSENNE KASZOTTO Z SOCZEWICĄ, ZIELONYM OGÓRKIEM I FETĄ

Wiosenny przepis w stylu łączenie pozornie niepasujących do siebie produktów – wyszło naprawdę przepyszne, a dodatkowo bardzo zdrowe i lekkie, a jednak sycące dzięki soczewicy. Polecam też do lunchboxa! Dodatkowo jest to danie jednogarnkowe, więc naprawdę szybko się robi.
.
| WIOSENNE KASZOTTO Z SOCZEWICĄ, ZIELONYM OGÓRKIEM I FETĄ |
.
🌾 1 woreczek kaszy jęczmiennej 🌾 3/4 szklanki soczewicy zielonej
🌾 1 cebulka
🌾 ząbek czosnku
🌾 3/4 opakowania sera feta
🌾 duży świeży ogórek 🌾 oliwa z oliwek/inny olej
🌾 pieprz czarny, sól, przyprawa tzatziki, przyprawa do dań z fasoli i roślin strączkowych (opcjonalnie)
.
Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na większym ogniu na oliwie. Dokroić drobno posiekany czosnek, podsmażyć minutkę i zmniejszyć ogień na minimalny. Doprawić wszystkimi przyprawami oprócz soli. Przykryć pokrywką i chwilę poddusić. W tym czasie kaszę i soczewicę opłukać na sitku. Do cebuli dodać dwie szklanki wody i zagotować pod przykryciem. Dosypać najpierw soczewicę a po jakichś 5 minutach kaszę. Gotować przez 15 minut pod lekko uchyloną pokrywka, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć pokrywkę i cały czas delikatnie mieszając pozwolić resztkom wody odparować. Po odparowaniu nakryć pokrywką i poczekać aż kasza z soczewicą „dojdą”. W tym czasie pokroić dość drobno ogórka i ser pokroić w kosteczkę. Po 10 minutach od nakrycia pokrywką dosypać ogórka i fetę i delikatnie (!) zamieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku. Wcześniej nie dodawałam soli, bo feta jest sama w sobie tak słona, że może nie być konieczna. Zajadamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.