ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z FETĄ W POMIDORACH

🍅 Najszybsze i najmniej angażujące danie na leniwą niedzielę. Minimum składników, a jakie dobre!
.
| ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z FETĄ W POMIDORACH | wystarczyło mi na blaszkę 30×30
.
🍅 makaron w ilości wystarczającej na dwukrotne pokrycie blachy
🍅 1 puszka pomidorów 🍅 1 pomidor malinowy
🍅 1 opakowanie sera feta
🍅 1/2 cebuli
🍅 2 ząbki czosnku
🍅 dużo bazylii, oregano, soli, pieprzu cayane/chili
.
Blachę wyłożyć folią aluminiową z długimi wystającymi bokami, tak żeby wystarczyło ich do przykrycia zapiekanki. Lekko posmarować olejem. Ułożyć warstwę surowego makaronu. Cebulę pokroić w talarki, czosnek w małe kawałeczki, swieżego pomidora w plasterki i w tym miejscu rozrzucić na makaronie. Dołożyć połowę rozdrobnionej fety. Mocno przyprawić. Przykryć kolejną warstwą makaronu (ułożonego w przeciwną stronę), dodać resztę fety i znowu doprawić. Całość zalać pomidorami z puszki (razem z wodą), tak żeby sos przykrył całość. Jeśli wyjdzie za mało można dodać przegotowaną wodę (opcjonalnie z koncentratem pomidorowym) tak, żeby cały makaron był zanurzony. Znowu doprawić. Nakryć folią aluminiową i piec 10 minut w 170 stopniach. Odkryć zapiekankę i dopiekać przez ok 20-30 minut w 190 stopniach. Pod koniec warto włączyć termoobieg. Przed krojeniem poczekać aż trochę wystygnie.
.
🍅 Kluczem dobrego smaku w tej zapiekance jest mocne jej doprawienie. Nie żałuj!
🍅 Po paru godzinach w lodówce bez odgrzewania smakuje równie super, o ile nie lepiej!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.