ZAPIEKANKA OSTRA MARCHEWA

Jeszcze do niedawna żyłam w błędnym przekonaniu, że marchewka to taki słodki, rozgotowany glut, który generalnie nie jest cacy. Dzisiaj druga potrawa, dzięki której muszę zwrócić honor wszystkim Marchewkom! Marchewka w wydaniu na pół-chrupko, mocno ostro!
.
| OSSSSSTRA MARCHEWA NA ZAPIEKANIE Z JAGLANKI | tartaletka – średnica 22 cm
.
🌂 2 średnie marchewy
🌂 woreczek kaszy jaglanej (100g)
🌂 2 łyżki otrębów pszennych
🌂 2 łyżki słonecznika, 2 łyżki sezamu, opcjonalnie: łyżeczka nasion chia
🌂 kilka suszonych pomidorów w zalewie + olej z nich
🌂 łyżka koncentratu pomidorowego
🌂 zaparzona herbatka czarna
🌂 bazylia, pieprz cayane, gałka muszkatołowa, kurkuma, przyprawa do mięsa mielonego
.
Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale tak trochę jednak buntowniczo, bo dodamy sobie jedną minutę gratis, żeby była bardziej rozgotowana niż sypka. W tym czasie marchewki umyć, obrać, pokroić w cienkie talarki i zamarynować w mieszance z oleju z pomidorów suszonych, gałki muszkatołowej, przyprawy do mielonego mięsa, soli i pieprzu cayane. Im dłużej postoi tym lepiej. Formę do tarty posmarować dowolnym olejem. Przestudzoną kaszę jaglaną wymieszać z kurkumą, otrębami, łyżką słonecznika i sezamu. Otrzymaną papką wykleić formę, a następnie ułożyć na niej suszone pomidory (całe lub pokrojone w paseczki) i nakryć wszystko marchewką. Łyżkę koncentratu wymieszać z ok. 3-4 łyżkami mocnej herbaty, dodać bazylię i pieprz cayane do smaku, ja radzę to wszystko zrobić na ostro, bo super się to komponuje z naturalną słodyczą marchewki. Na naszych warzywkach poczynić kilka kleksów z otrzymanego sosiku, następnie całość zasypać resztą ziarenek. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach, a kiedy marchewka już trochę zmięknie zmienić temperaturę na 200 i pomęczyć całość jeszcze z 15 minut. Dodatkowo 5 minut na termoobiegu powinno super zrumienić nam wierzchnią warstwę marchewek i jaglaną skórkę. Odczekać aż chwilę przestygnie przed krojeniem. Generalnie następnym razem zrobię tą zapiekankę w kwadratowej foremce, bo nakłada się ją średnio w formie trójkątów, kwadraty podwadzone łopatką lepiej by się sprawdziły. Smacznego, omomom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.