ZIELONY KOTLET SOCZEWICOWO-GROSZKOWO-KUSKUSOWY

Burgerki bez mięsa są tysiąc razy smaczniejsze i jest tyle różnych opcji! Dzisiaj zielone kotlety, które wcześniej jadłam normalnie z ziemniaczkami, a jednego zostawiłam sobie do burgera. Czyli było szybko. Fast-food jak nic.
.
| ZIELONY KOTLET SOCZEWICOWO-GROSZKOWO-KUSKUSOWY |
.
🍀 3/4 szklanki zielonej soczewicy
🍀 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus
🍀 1/2 puszki zielonego groszku
🍀 1/2 cebuli
🍀 sól, pieprz
.
Kuskus zalać wrzątkiem (trochę powyżej granicy, gdzie się kończy), przykryć i odstawić na 10 minut. Soczewicę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Można też wykorzystać taką puszkową. Cebulkę zeszklić na sporym ogniu, a potem poddusić przez jakieś 5-10 minut na minimalnym. Wszystkie składniki zmiksować w jedną stałą, ale nie całkiem gładką masę. Dzięki groszkowi powinna się skleić samoistnie, ja nie dodawałam żadnego sklejacza, ale jeśli będzie Ci się rozpadała – możesz dodać trochę więcej groszku/jajko/glutek z siemienia lnianego. Piec w piekarniku w 180-200 stopniach przez około 20 minut. Wcinać same albo w towarzystwie buły z warzywkami i sosem! Pycha, pycha.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.