ZIEMNIAKI FASZEROWANE

Smaczny sposób na wykorzystanie resztek jedzonka z innych obiadków! Przepis już był – ale jak wyjaśniałam wczoraj – muszę dodać zdjęcia starych przepisów w nowej konwencji. Nie ma tego dużo, więc mam nadzieję, że „starzy” obserwatorzy mi wybaczą, a nowi chętnie rzucą okiem i na ten pomysł!
.
| ZIEMNIAKI FASZEROWANE WARZYWAMI ZAPIEKANE Z SEREM | 2-4 porcje (w zależności od wielkości ziemniaków)
.
🍅 ziemniaki (nie wiem ile, zrób farsz i wtedy oceń do ilu wystarczy, z moich składników wyszło 10 raczej małych połówek ziemniaka)
🍅 1 marchew
🍅 2 rzodkiewki
🍅 1/2 małego pora
🍅 mały kawałek selera
🍅 3-4 plasterki sera
🍅 odrobina oliwy, kapka soku z cytryny
🍅 sól, pieprz, jarzynka

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. W zależności od wielkości zajmie to 20-35 minut. Gotuj je pod lekko uchyloną przykrywką, na średnim ogniu. Kiedy ziemniaki są już miękkie (ale nie do przesady!), wyciągnij je z wody, przestudź i przekrój na połówki wzdłuż.
W czasie gotowania ziemniaków pokrój drobno pozostałe składniki i wymieszaj z oliwą i przyprawami.
Łyżeczką wydrąż środki ziemniaków. Łatwiej będzie się do nich dobrać, kiedy przestygną. Do środka nałóż powstały wcześniej farsz wymieszany z częścią masy wyjętej z ziemniaków. Przykryj serem. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 12 minut, a później jeszcze 3 z włączonym termoobiegiem. Posolić i „przypieprzyć” (hehe) z wierzchu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.